Bra att veta om whippets

Tuulikellon Cherico
cheriko19
Tuulikellon Cherico

Teorierna är många om hur whippeten fått sitt rasnamn. I början av 1600-talet kallades varje småväxt hund whippet, men i mitten av 1800-talet beskrev man whippeten som en ras med drag av både Greyhound och Spaniel. Rasnamnet whippet tros komma från svansens piskliknande form (”whip” = piska). Rasnamnet skulle också kunna komma från utropet ”skynda på” (whip it) som användes i samband med kapplöpning eller hetsjakt.

En whippet är en vinthund. Liksom de andra raserna inom vinthunds- gruppen är den smidig, snabb och utstrålar styrka. Standarden beskriver whippeten med följande ord:

”Rasen ska förmedla ett intryck av vackert balanserad muskelkraft och styrka i kombination med påtaglig elegans och grace i linjerna. Linjesymmetri, muskelutveckling och kraftfulla rörelser är de viktigaste egenskaperna.”

Whippet anses vara relativt modern som ras. 1890 blev den godkänd som ras i England. Rasens genetiska bakgrund tros vara en blandning av greyhound, italiensk vinthund samt olika terriervarianter. Det egentliga uppsvinget fick Whippeten under slutet av 1800-talet, då gruvarbetarna i norra England fick upp ögonen för dessa små, snabba hundar. De var billiga att äga och mycket effektiva när det gällde att fånga en och annan kanin till kvällsmaten. Whippeten användes också flitigt till kapplöpning efter trasa (sk ”rag-racing”), givetvis under livlig vadhållning. I Sverige idag finns det två olika former av kapplöpning för whippets: Det ena är rundbanekapplöpning. Där är dock kapplöpning för Greyhounds en betydligt större sport än för whippets. Den andra kapplöpningsformen är Whippet Race. Den startade i början av 70-talet. Hundarna springer där en kortare sträcka på en rak bana. Whippet Race är en livligt uppskattad sport, både av hundar och ägare. Den är öppen för alla, både för de snabba och de något långsammare hundarna. Varje år registreras 300-400 whippets i Sverige.

En whippet är glad, öppen och har en harmonisk inställning till omgivningen. Den har ett stort behov av kontakt och närhet, både till människor och andra hundar. På samma gång ryms det i denna ”eleganta hund” en stor portion värdighet. Whippeten älskar bekvämligheter. Den ligger gärna i mysiga soffhörnor och sköna varma sängar med duntäcken. Som innehund är den vuxna whippeten oerhört lugn och tystlåten. Som utehund är whippeten en mycket sportig och aktiv hund. Den är alltid pigg på promenader i skog och mark. Det är en verklig skönhetsupplevelse att se en eller flera whippets sträcka ut över en äng. Som valp är en whippeten däremot mycket aktiv och uppfinningsrik! Whippetvalpen är mycket positiv till allt och alla. Den tror sig klara allt, vilket ibland kan vara ganska tålamodsprövande. Men var lugn, med tiden kommer vinthundsvärdigheten. 

Whippeten är en mycket lättskött hund. Pälsen torkar man av med ett sämskskinn. Badar den gör man vid behov. Det viktigaste är kloklippningen. Detta bör man vänja den lilla valpen vid från första början. Att en gång i veckan klippa klorna är en god regel. Korta klor är ett absolut måste för whippetens välbefinnande. Det är också mycket viktigt att hålla tänderna rena från tandsten.

Trots att en del tycker att whippeten ser ganska mager ut har de flesta whippets en strålande aptit. Det största problemet brukar faktiskt vara att man far hålla igen på maten och godiset. Det kan dock finnas en och annan whippet som kan vara svår att få hull på.

För att en whippet ska må riktigt bra kräver den motion i många olika former. En whippet som inte får röra på sig tillräckligt blir mycket rastlös. Promenader i koppel och cykelmotion i lagom takt är utmärkt för allmän konditionen, men viktigast av allt för en whippets välbefinnande är att den får springa lös och sträcka ut ensam eller tillsammans med andra hundar. Om du ger din whippet några promenader per dag och en liten stunds ”lösspringande” får du en lycklig, harmonisk whippet!