Rasstandard

Torshammarens Saga
Torshamamrens Saga

Rasen finns nämnd redan på 1600-talet. Den lanserades i början av 1900-talet som kolarbetarnas egen kapplöpningshund, behändigare i storlek och betydligt billigare att ha än en greyhound. Whippet är en utpräglad sprinter och en robust och trevlig familjehund. 

Whippeten är en välbalanserad kombination av muskelkraft och styrka parad med elegans och linjeskönhet. Den är byggd för snabbhet och arbetsförmåga. All form av överdrift skall undvikas. Den är en god kamrat och har lätt att anpassa sig i de flesta sammanhang. Whippet har ett vänligt, tillgivet och stabilt temperament

Huvudet skall vara långt och smalt med flat hjässa, avsmalna mot nospartiet, ha ett obetydligt stop och vara ganska bred mellan ögonen. Käkarna skall vara kraftiga och välskurna. Nosspegeln skall vara svart. Hos blå hundar är blåaktig färg tillåten. Hos leverfärgade hundar leverfärgad nos och hos vita eller flerfägade hundar flerfärgad nos tillåten. 

Ögonen skall vara ovala, klara och ha ett vaket uttryck.

Små tunna rosenöron.

Kraftiga käkar med ett perfekt, jämnt och komplett saxbett. 

Lång, muskulös och elegant välvd.

Bröstkorgen skall vara mycket djup med gott utrymme för hjärtat. Revbenen skall vara välutvecklade. Bringan skall vara djup och välutvecklad, ryggen bred och fast, en aning lång med en tydlig välvning över ländryggen men inte kutryggig. Ländryggen skall inge intryck av smidighet och styrka. 

Skuldrorna skall vara väl tillbakalagda och muskulösa samt nå i höjd med ryggraden, där de skall vara tydligt framträdande. Frambenen skall vara raka och lodräta och fronten skall inte vara för bred. Mellanhanden skall vara stark och lätt fjädrande och armbågarna skall sluta väl mot bröstkorgen. Bakbenen skall ha breda, väl muskelfyllda lår med välvinklade knäleder, lågt ansatta hasor och starka underben så att hunden täcker mycket mark och får ett kraftfullt påskjut. 

Tassarna skall var nätta med väl åtskilda och starka tår, samt ha tjocka och starka trampdynor.

Svansen skall var lång, avsmalnande och utan fana. Då hunden är i rörelse skall den bäras i mjuk, uppåtriktad båge men inte över ryggraden.

Rörelserna skall vara fria och bakbenen skall föras väl in under kroppen för att få ett gott påskjut. Frambenen skall föras väl framåt och lågt över marken och väl harmoniera med bakbenens rörelser. Rörelerna skall inte vara styltiga med högt, kort eller trippande steg. 

Pälsen skall var fin, kort och tätt åtliggande.

Alla färger och färgkombinationer är tillåtna.

Hanhundar 47-51 cm. Tikar 44-47 cm.

Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till hundens förtjänster, helhetsintryck och konstitution.